Zwarte Herder & Rooie Piet – buut 2016

De vierde pronkzitting van carnavalsvereniging De Dakhazen en voor de vierde keer werd er een beroep gedaan op Puntjes op de ï en voormalig adjudant Joost Heuvels. Ditmaal zat Rooie Piet in de kroeg en besloot hij Zwarte Herder maar eens te bellen.

dsc03088

 

 

Rooie Piet: Hey, met Piet. Hoe gaat-ie? … Liggen wroeten in de tuin? Ja dan blijft er weinig over van je gazon ja… Maar goed dat weet je hè, dat doen ze, met de kop in de modder… Nee kun je inderdaad niet lang boos op blijven.

Maar genoeg over Vi, hoe is ’t met de varkentjes? … Oké mooi. Maar eh. Binnenkort is het weer carnaval, moeten we niet eens overleggen voor onze conference? … Een conference call? Die heb ik al aan… Nee kom maar gewoon hier, ik zit in de kroeg. Doen we d’r een biertje bij. Jow!

Zwarte Herder gaat zitten: Jow.

Zijn telefoon gaat: De Mosselman? Nee die ken ik niet. Nee sorry, kan ik u niet aan helpen.

Hangt op: Ja heel gek. Ik word de laatste tijd telkens gebeld door kinderliedjes. Waarom weet ik ook niet, maar dan gaat de telefoon en hangt er een kinderliedje aan de lijn…

Telefoon gaat weer: Of ik u de weg naar Hamelen kan vertellen? Nee geen idee…

Telefoon gaat weer: Hallo? Moment, ik zal de naam noteren. Ze is ziek zegt u? Oké. Kort – jak – je. Die is altijd ziek of niet?

Goed, nou leg dat ding maar ’s effe weg. Tijd voor een biertje, ik heb dorst zeg… Volgens mij is Job Hendrixen in de zaal of niet?

Ja die is er

Dacht ik al. Ik had al zo’n last van een opkommende dreuge back…

Laten we maar wat bestellen dan. Ober, mogen wij nog een rondje?

dsc03073

Eh… ik bedoelde mogen we nog twee fluitjes?

Oké… mogen we de kaart even zien?

Twee glazen dan?

Eh… Pijpjes?

Heb je dan misschien een beugel? (Michiel glimlachen richting publiek.)

Bier uit de fles?

Dit wordt niks… Dan zullen we toch Job z’n ome Frans erbij moeten roepen

Frans Hendrixen? Hoezo dat dan?

Dat zag ik op een bordje staan, het is ‘consumptie verplicht’ hier…

Kom op Piet, geen grappen ten koste van Frans. Ik heb gehoord dat hij daar schoon genoeg van heeft. Hij is het echt spuugzat…

Je hebt gelijk. Je mag niet ouwehoeren over medische zaken. Er gaat toch al zo veel mis in de medische wereld. Er kwam laatst een dom blondje heel vrolijk bij de dokter vandaan. Ze hadden een hersenscan bij haar gemaakt. Maar volgens mij had ze de uitleg niet helemaal goed begrepen. Dat domme blondje, heel opgelucht en blij: ‘Ze hebben een hersenscan gedaan. En ze hebben helemaal niks gevonden!’

Bij mij kwamen ze er juist achter dat ik een onuitstaanbaar persoon ben. Ze hadden röntgenfoto’s gemaakt en de dokter zag in mij een vervelende klier…

Ik denk soms weleens dat onze oude prins Martijn Ikea in plaats van gymleraar ook beter in de medische wereld aan de slag had kunnen gaan. Als neuroloog.

Als neuroloog?

Ja, de keerl werkt me echt altijd op de zenuwen…

Ik heb dat met Gus. We spelen samen bij Megchelen en ik erger me altijd kapot aan die gast.

Hoe gaat het dan bij Megchelen? Zondag tegen Rijnland gespeeld hè?

Ja, 1-3

Wist ik ja. Ik had de uitslag al gezien op Gus z’n arm…

Wist je trouwens dat die vlekken ook een gevolg zijn van zijn eetgewoonte?

Vertel…

Hij zat laatst met Cynthia in het restaurant. En je vraagt er zelf om natuurlijk, als je eist dat je je zalm op de huid gebakken krijgt…

Dat is waar ook ja, Gus is dol op vis. Dat leverde hem pas nog een grote teleurstelling op. We hadden met de raad van 11 een etentje, vanwege het afscheid van Ellen Winkels. Kwam de ober aan met een grote schaal, vol met vis. Dus Gus vroeg: mag ik ook wat? En is dat zalm? Maar nee: allemaal forellen…

Ik vind eigenlijk dat Gus een voorbeeld zou moeten nemen aan Rudi van de Rots. Die is in korte tijd behoorlijk afgevallen ja. Zag ik op Facebook

Vanwege de stress, toch?

Ja dat stond ook op Facebook. Hij is door de stress minder gaan eten, omdat hij zich zorgen maakt over zijn dochter. Die zit op Aruba.

Op Aruba?

Ja, dat stond dus ook weer op Facebook, die is voor stage een half jaar op Aruba. Rudi was daar bezorgd over. Maar ze had wel geprobeerd hem gerust te stellen: ach pap, doar mo’j niet te zwoar Antillen…

Toch vind ik dat soms weleens irritant, dat mensen zomaar alles op Facebook gooien.

Helemaal mee eens. Vooral als mensen gaan beginnen met die deel- en winacties. Ik kan me nog herinneren dat Wouter en Esther Pol heel Gendringen hebben geterroriseerd met hun nieuwe keuken. Daar moet je niet aan beginnen, vind ik. Dat geeft alleen maar scheve gezichten.

Ja, ik hoorde inderdaad dat er geklaagd was door Fons Hendriksen…

fons

Dat is zo makkelijk hè, grappen maken over mensen die iets mankeren. Eerst al de hele tijd over Gus en nu dit. Getuigt niet echt van fatsoen. Zegt niet veel goeds over onze algemene ontwikkeling. Misschien moeten we daar eens iets aan doen.

Een keer een boek lezen bijvoorbeeld?

Dat is wel een goed idee ja. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet het juiste boek wel kunnen vinden… Ik wilde laatst de biografie lezen van Mohammed Ali, ken je die?

Die bokser?

Ja, die bedoel ik.

Die is dit jaar overleden, die had parkinson toch?

Juist. Daar wilde ik de biografie van lezen, dus ik naar de boekwinkel. Ik dacht een voormalig bokser, die zal wel op de sportafdeling staan.

Maar dat was dus niet zo… Hadden ze ‘m bij de medische boeken gezet, omdat hij parkinson had?

Nee, ik heb het effe nagevraagd en achteraf was het heel logisch: ze hadden ‘m bij de thrillers gezet…

Dan is lezen niet ideaal nee… Maar ik heb wel wat anders voor je, voor je algemene ontwikkeling

Wat dan?

Een lesje wiskunde

Kom maar op

Hoeveel is zes plus zes piemels?

Eh… Twaalf piemels?

Nee

Wat nee… Zes plus zes piemels is niet twaalf piemels?

Nee… want piemels kun je alleen aftrekken

Dat doet mij denken aan een overmoedige prostituee. Die was me toch aan het opscheppen

Wat zei ze dan?

Dat ze iedere man, maakt niet uit hoe oud of wat dan ook, dat ze elke man een erectie kon bezorgen. Maar dat kon ze toch niet hard maken…

Dus ik ben blij dat ik haar betaald had met vals geld

Jij ook al ja? Ik hoorde al dat dat in omloop was.

Ja, de politie waarschuwt er nu ook voor. Je moet goed controleren. Je weet pas zeker dat je briefgeld echt is als je minstens twee watermerken kunt zien.

Verdomme, ik ga gelijk effe checken.

(Pakt briefje uit portemonnee. Tegen het licht houden. Goed turen.)

Ja… Ik zie wat… Spa, Barleduc… Volgens mij zit ik goed…

Ik was in ieder geval blij dat ze het niet in de gaten hadden. Anders had ik alweer de gevangenis in gekund…

Hoezo alweer?

Laatst ook al. Maar daar kon ik weinig aan doen. Ik stond er helemaal alleen voor in de rechtszaal. Mijn advocaat was pleite…

Dus ik had er bijna alleen voorgestaan vanavond…

Ja dat had niet veel gescheeld. Ik had ook al nagedacht over een vervanger, voor het geval dat… En het lijkt me sowieso goed voor ons om een opvolger te zoeken. Dus ik stel voor dat dit onze laatste buut wordt dat we het volgend jaar overlaten aan Aaltje

Wil die dat dan?

Zeker. Hij loopt al stage. Ik heb hier een paar grappen van de afgelopen weken:

– Judith Robben is een lief mens, maar door haar werkzaamheden bij Blumer electro ontpopt ze zich soms als een feeks. Vooral als ze op de afdeling met geluidsboxen heeft gewerkt noemen haar kinderen haar een Bose moeder….

– Psychiaters hebben een diagnose voor de horrorclowns beschreven. De pipolaire stoornis…

– Enzo Knol die voor z’n werk nog snel z’n vriendin pakt. Effe een vloggertje…

– Huisdier van Donald Trump blaast ook al hoog van de toren. Trumpet…

Pfff, ja. Donald Trump als president van Amerika, laten we het daar eens over hebben. Het zijn onzekere tijden.

Inderdaad afwachten wat daarvan terecht zal komen. Maar ik ben onzekere tijden wel gewend, vanuit mijn jeugd. Pa was timmerman en had een eigen aannemersbedrijf, dat gaf ook altijd een hoop onzekerheid

Omdat je als zelfstandig ondernemer nooit weet of je genoeg werk en inkomsten hebt bedoel je?

Nee, het lag er meer aan dat hij aannemer was. Hij kon nooit eens een keer iets met zekerheid zeggen: ‘Pa, er werd gebeld door klanten, of je hun huis kunt verbouwen?’

‘Tja… ik neem aan van wel…’

Maar ik kan me wel voorstellen dat je vaak in onzekerheid zit, als timmerman…

Ja, daar sla je de spijker op de kop. Soms was er voldoende brood op de plank. Maar er waren ook tijden dat we op een houtje moesten bijten

Daarom bleef mijn moeder er ook altijd op hameren: als je denkt dat je al dat geld over de balk moet smijten, dan sla je de plank volledig mis.

Heb je dan wel een fijne jeugd gehad?

Nou, ik heb wel goed bier leren drinken. Dat kon pa zelf ook als de beste. Hij vergat alleen altijd om tussendoor water te drinken. Dat nam hij zich dan voor, maar na 20 bier kwam dat waterpas… En dan was hij alweer ladderzat. En dan ging hij weer over de vloerplaten. Maar weet je wat het gekke is?

Nou?

Toen ik nog bij m’n ouders woonde, kon ik zoepen wat ik wilde. Maar pas als ik thuis was, kwam ik de man met de hamer tegen…

Pa was trouwens heel grof, dat taalgebruik van hem altijd… Echt zó grof! Palen! Bouwvergunning! Grondboor! Planken!

Ja vreselijk, die schuttingtaal

Het enige voordeel was: als pa er niet was, kon ik in zijn werkplaats gaan zitten, muziek luisteren.

Hoezo dan in zijn werkplaats?

Omdat je daar geweldig geluid had. Ook niet gek natuurlijk, in zo’n werkplaats vol speakers. Die werkplaats had trouwens ook een zolder, wist je dat?

Nee

Daar stond zijn hoogtefrees. Maar hij werd ook een dagje ouder en op een gegeven moment kwam hij de trap niet meer op. Toen heeft hij een extra medewerker in dienst genomen.

Wie dan?

Stijn Hendrixen. Dat bracht nog een onverwacht voordeel met zich mee.

Wat dan?

Pa kon zijn topografische kennis een beetje bijspijkeren. Hij weet nou bijvoorbeeld alles van het Midden-Oosten en het zuidoosten van Europa

Hoe kan dat dan?

Dan zei hij tegen zijn nieuwe hulpje: doe me nog een paar Palestijn. En geef me effe die Balkan.

Maar verder was vader een prima vent hoor. Uit het goede hout gesneden, dat staat als een paal boven water. Zo mochten we ook een huisdier, toen we daar om vroegen. Jij kunt zeker wel raden welk dier?

Ik gok op een houtduif?

Nee, een ezel

Een ezel?

Ja, want pa houdt ontzettend van balken.

Wat wij nou doen, dat zou hij trouwens nooit durven.

Een beetje op het podium zitten en een verhaaltje vertellen?

Dat ja. Hij heeft vreselijke plankenkoorts. Bang om voor paal te staan.

Hoe heeft hij dan ooit je moeder durven versieren?

Das wel mooi, met een cassettebandje met allemaal romantische nummers, had hij speciaal voor haar gemaakt. Van die sentimentele, gevoelige nummers, die eigenlijk iedereen wel kan waarderen. Tenzij je echt van hardhout… Liedjes als Mijn houten hart… Hero met Toen ik je zaag. En natuurlijk Willy Alberti: De glimlach van een plint. Dat vond moeder helemaal geweldig, die ging voor de bijl. Tja, toen zat hij natuurlijk gebeiteld. Die liedjes werden trouwens wel vervangen als ze zakten in de top-40. Pa werkte alleen met steigers

En dan daarna op de dansvloer de hele avond schuren.

Maar om een lang verhaal kort te maken: mooi dat ze al ruim 40 jaar getrouwd zijn. En nooit gaan samenwonen hè

Echt niet?

Nee, al die tijd een latrelatie

Hoe is het eigenlijk met jouw relatie? Nog steeds verliefd?

Hartstikke. Ze vindt zichzelf goed zoals ze is en dat vind ik mooi. Ik bedoel: ze heeft wel dikke billen, maar daar zit ze niet mee

Ach ja, jij hebt je vrouw nog. Adtje staat er tegenwoordig alleen voor. De reden van de scheiding is geloof ik dat hij zijn werk mee naar huis nam.

Klopt. Hij zat in camouflagepak op de bank. En toen zag ze hem niet meer zitten.

En het is inderdaad zo dat hij zijn werk naar huis heeft genomen. Het is bij Adtje thuis nu een stuk leger… Gelukkig kan hij zich ook in zijn eentje wel vermaken, met uitzending gemist

Het is wat met die relaties. Otwin van Dijk, onze nieuwe burgemeester, schijnt ook alweer single te zijn?

Klopt. Zijn vrouw is gaan lopen. En dat kon hij niet meer bijbenen. Terwijl het daarvóór allemaal op rolletjes liep. En het zat hem al niet mee, na zijn moeizame jeugd.

Wat dan?

Hij is op school heel vaak blijven zitten…

Ik hoop vooral dat de burgemeester eens een keer wat voor Gendringen gaat doen in plaats van alleen maar Ulft altijd. Wat dat betreft vind ik het echt een goede zaak dat Rudi van de Rots de politiek in wil gaan.

Dat had ik ook gehoord ja. Dat Rudi van de Rots zijn eigen partij wil oprichten. Maar ik heb daar niet echt veel vertrouwen in. Dat wordt toch alleen maar frietjespolitiek…

Mijn pa heeft ook ooit een poging gedaan in de politiek. Maar die kwam niet verder dan een splinterpartij

Maar we gaan het verder niet meer over Rudi of andere Gendringse ondernemers hebben hoor

Te veel gedoe?

Ja, we hebben de laatste jaren veel gezeik gehad. Vooral de bloemisten waren niet blij met ons, nadat we het een half uur over Bart Bresser hadden gehad. Het moest ook geheim blijven wat Bart in de zomer tijdens de kermis heeft gedaan

Wat was dat dan?

Dat weet ik ook niet precies. Ik kreeg dat te horen tijdens de kermis, maar toen had ik de klote vol. En ik heb wel aantekeningen gemaakt, maar dat waren alleen een paar steekwoorden en daar kom ik zelf niet echt meer uit:

Afvalemmer, pedaalemmer, Eddy Emmer… Huh? Oh wacht, dit is mijn bucketlist…

Hier heb ik de goede:

bestelling UGHV-bestuur bij Bresser… dat Bart tijdens de kermis op de Haverkamp een orchidee…

(z.o.z.)

moest bezorgen…

Snap er weinig van… Ik weet alleen dat ze hem sindsdien ook wel Bubbelbart Bresser noemen…

Maar goed, er is dus een officiële klacht ingediend door de ondernemersvereniging Gendringen, dat we niet meer de bloemisten belachelijk mochten maken. Hier, ik pak de mail erbij:

(zoeken)

Geachte Dakhazen…

Wij willen ons ongenoegen kenbaar maken…

Er is bij ons een klacht binnengekomen van Gilbert. Die wilde niet meer op de hak genomen worden. Liever in de kont…

Geef een reactie