Zwarte Herder & Rooie Piet – buut 2014

Na de ‘debuutrede’ van vorig jaar werd ook voor de pronkzitting van carnavalsvereniging De Dakhazen van 2014 weer een beroep gedaan op Puntjes op de ï en aftredend adjudant Joost Heuvels. Ditmaal zaten Zwarte Herder & Rooie Piet samen aan de bar bij Te Pas.

Op verzoek van onder meer Bart Bresser zijn hun teksten hieronder te vinden.

't Geet van eiges

 

 

 

 

 

 

 

 

Rooie Piet: Keerl wat zie je eruit?

Zwarte Herder: Tja, weddenschap verloren. Ik loop er de hele dag al zo bij…

Maar je hebt toch gewoon gewerkt vandaag?

Ja, het was ook een weddenschap met een collega. Hij had een raadsel voor me. En als ik het goede antwoord niet wist, moest ik verkleed als dat antwoord naar het werk. En ik was niet bang, dus dat durfde ik wel aan. Maar toen moest ik een kleur onder de tien noemen. Een kleur onder de tien… ik had geen idee. NEGER, zei mijn collega. Dus ja, toen was ik de sjaak. En vorig jaar zaten we nog op het podium als Zwarte Piet & Rooie Herder, dus het leek met wel toepasselijk om dan maar als Zwarte Herder te gaan. Maar jij bent Rooie Piet zie ik, geen zin om als zwarte te gaan?

Nee, ik durfde het niet meer aan. Al dat gedoe met Zwarte, Witte en gekleurde Pieten, ik ben d’r klaar mee. Sowieso is er een hoop ophef over kleuren de laatste tijd. Oranje bijvoorbeeld, die bakken er niks meer van. Nobel hoor, om die corrupte WK’s in Rusland en Qatar te boycotten, maar een beetje overdreven om dan ook het EK van 2016 te laten schieten.

En met blauw was er ook al wat aan de hand. WhatsApp en de blauwe vinkjes…
Ik wil verdomme zelf bepalen wanneer ik een wief negeer!

Je gaat weer aardig over de rooie, jongen. Maar wat doe jij eigenlijk hier, je zit toch altijd bij de Waggel?

Daar zat ik net ook, we hebben even met de jongens een biertje gedronken op de begrafenis van prins Michiel. Voor het mopje over de roze wolk: neem contact op met Joost Heuvels. Hoe dan ook, Michiel werd vastgeketend aan een prachtige vrouw.

Die heeft het ook niet makkelijk dan…

Nee, het leven van dat lekkere wijf gaat niet over rozen…

Klopt, maar dat kan niemand zeggen, dat het leven over rozen gaat. Ja, Bart Bresser misschien…

Ja, voor Bart Bresser gaat het leven wel over rozen, da’s de succesvolste bloemist van Gendringen. Ook niet zo gek, trouwens, als je de concurrentie ziet… Je hebt Pimpernel, maar die hebben een erg beperkt assortiment. Daar kwam ik achter toen ik er laatst was. Ik vroeg naar een vingerplant, maar daar hadden ze nog nooit van gehoord. En verder hadden ze alleen maar anjers in de aanbieding…

Nee, wat dat betreft heeft Bresser het beter voor elkaar. Goed lopende zaak, gezinnetje, huisje boompje beestje, alles rustig. Maar dat is ook weleens anders geweest hoor. In zijn jongere jaren was Bart een echte wildebras, ook al probeert hij dat tegenwoordig meestal te verbloemen. Maar zijn jeugd, daar kun je een boek over schrijven, een hele bloemlezing. Tegenwoordig valt het mee hoor, hij is zijn wilde haren wel zo’n beetje kwijt. En Bart is ook een beetje chrysant worden. En sinds kort draagt hij ook een bril. Maar daar is hij volgens mij niet zo blij mee. Toen ik hem ernaar vroeg werd hij meteen agressief. Keerl ging erop… Terwijl het enige wat ik hem vroeg was waarom hij nu een bril droeg. En Bart reageerde, boos: omdat ik anders geen fuchsia! Later werd hij wel weer wat rustiger en gaf hij toe: ja, ik ben soms ook wel een beetje een dahlia

Of een achterlijke gladiool, dat kan ook.

Ja inderdaad, keerl ging af als een gieter… Maar het is toch jammer, dat het losbandige er een beetje af is bij Bart. Want ik kan me de tijd nog herinneren dat hij bijna elk weekend wel een orchidee. Maar nu zit hij toch vooral achter de geraniums… Weet je trouwens dat hij dezelfde favoriete bloem heeft als Aal? De gele lis… En zo zijn er nog wel meer verhalen te vertellen over Bart, een hele boeketreeks vol, maar die anekdotes zitten allemaal nog in de ontwikkelingsvazen… Dus ik zeg tegen jou wat ik laatst ook tegen Bresser zei, toen hij me de weg naar Wageningen wilde wijzen: ik vind het wel Bartje!

Piet, fleurop man… Maar wat moest je in Wageningen eigenlijk?

Ik moest getuigen in een rechtszaak…

En daarvoor moest je helemaal in Wageningen zijn?

Ja, je moet zo’n verklaring altijd afleggen onder Ede…
Moest jij laatst trouwens ook niet voor de rechter verschijnen?

Klopt ja, ik had ruzie gehad.

Als ik ow kopke zo zie, heeft de keerl ow aardig te pakken gehad.

En bedankt hè… Maar je had die ander moeten zien, die was er nog veel erger aan toe. Ik heb die kerel zo hard op de kop geslagen, dat hij nou door zijn gulp moet kijken. Die gast zag eruit… Zó lelijk; als mijn hond zo’n kop had, zou ik ‘m leren achteruit te lopen. De plastisch chirurg heeft hem net weer een beetje opgelapt.

Da’s ook toevallig. De plastisch chirurg, daar was Jeroen Wissing laatst ook nog. Die moest keepen bij het tweede en toen schoten ze hem van drie meter tegen zijn neus aan. Meteen naar de huisartsenpost, en later moest hij in het ziekenhuis naar de plastisch chirurg. Was nog wel lullig trouwens, hoe dat gegaan is in het ziekenhuis, hij is veel te laat geholpen. Voor dag en dauw, in alle vroegte, moest hij zich daar al melden. Maar hij wachten en wachten en uiteindelijk heeft de plastisch chirurg hem pas om half zes ’s avonds onder handen genomen.

En dat had veel eerder gemoeten?

Ja, minstens een jaar of twintig…

Toch is het fijn dat je in het ziekenhuis terecht kunt als er iets aan de hand is. Mijn vader moest daar ook naartoe. Die was een beetje in de war en moest zich helemaal laten onderzoeken. Toen alle onderzoeken gedaan waren begon hij tegen de dokter over zijn relatie met God te praten. Die was heel bijzonder, want hij vertelde: God weet dat ik slechte ogen heb. Dus als ik de deur van de wc opendoe, zorgt Hij ervoor dat automatisch het licht aangaat. En als ik klaar ben, gaat het licht ook vanzelf weer uit.
Dat vond de dokter wel vreemd, dus toen hij wegging werd direct mijn moeder gebeld. Dus de dokter vroeg of dat klopte, dat het licht automatisch aan en uit gaat als hij naar de wc gaat.
En zij werd kwaad: nee hè, heeft hij weer in de koelkast staan pissen!

Tja, ik heb ook wisselende ervaringen met dokters. Ik was er pas nog, ik had overal last van. Volgens de dokter lag het aan de drank, en van hem mocht ik per dag nog maar vier biertjes.

Dat meen je niet. En nou dan?

Nou heb ik zes dokters…

Mooi dat je een oplossing gevonden hebt. Maar het is wel een gedoe hoor, met de zorg. Zeker als dat binnenkort allemaal geregeld moet worden door de gemeente. Ik heb er niet echt vertrouwen in dat dat goed gaat komen.

Nee ik ook niet, waarschijnlijk moeten we binnenkort overal voor naar Ulft. De apotheek zit hier nog in Gendringen, maar voor de tandarts moet je nu al naar Ulft.

Ach, hol op. Alles zit in Ulft tegenwoordig. Beleid van de gemeente. En ik snap het niet, zo bijzonder is Ulft nou ook weer niet. Ik bedoel, je hebt er met de Pol en Iseldonk twee leuke carnavalsverenigingen, maar verder stelt het ook niks voor. En toch gaat alle geld van de gemeente naar Ulft, naar de DRU. Laatst nog, hebben ze daar bij de DRU een 3D-printer gekocht. Hartstikke veel geld van de gemeente hebben ze daarvoor uitgegeven, en er wordt een hoop ophef over gemaakt. dat moest dan echt superspeciaal zijn, zo’n 3D-printer. Nou, ik ben er een keer gaan kijken, maar ik snap echt niet wat er zo bijzonder aan is. Hier moet je kijken wat er uit zo’n 3D-printer komt…
3D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar heb je gelijk in ja. Maar één ding moet je de gemeente nageven: af en toe gaat er ook wel wat geld naar Gendringen. Heb je dat gehoord?

Nee, vertel.

De hele Grotestraat gaat op de schop. Er zijn best veel Gendringse ondernemers die het moeilijk hebben, sommige zijn er al mee gestopt, en daar willen ze wat aan doen, zodat er niet nog meer mee stoppen. Daarom wordt de hele Grotestraat in kleine straatjes opgeknipt: Benerink-weg, Rietman-weg…

Eigenlijk zouden we de ondernemers moeten helpen, dat we volgend jaar iemand als prins carnaval vragen. Hebben ze toch mooi gratis een hoop publiciteit.

Of we vragen de wethouder. Die kan als motto dan mooi een leus gebruiken die een van onze oud-prinsen vroeger had:
Liever een bult van het zoepen dan een pokkel van de arbeid.

Omdat ambtenaren nooit werken bedoel je?

Ook dat, maar ik dacht bij Jan Finkenflügel van Lokaal Belang eerder aan een variant daarop:
Liever een bult van het zoepen dan de partij van de arbeid.

Ook een optie ja, maar dan denk ik dat we toch beter een echte Gendringse ondernemer kunnen kiezen. Met een toepasselijk motto. Zoals Jan of Tom Robben van Blumer installatie: wi’j trekken ‘m deur.

Dan zou Bart Bresser ook nog wel kunnen: wi’j zetten de bloemetjes buuten.

Of schilder Hendrixen: wi’j hebben d’r lak an.

Wijnand van ABG dan, het autobedrijf, die heeft twee mogelijkheden: een betje gas erbi’j. Of gewoon keihard tanken.

Maar er is één ondernemer die ik liever kwijt dan rijk ben hier: de Chinees. Da’s niks racistisch, maar die man heeft er net voor gezorgd dat ik ben vertrokken bij de Waggel. We zaten daar dus een biertje te drinken op prins Michiel en hij zat naast ons aan de bar… (Voor het mopje over de Chinees verwijzen we wederom naar Joost.)

Als je zo met je klanten omgaat vind ik het ook niet gek dat het de Gendringse ondernemers niet zo goed gaat. Bij Blumer electro loopt Rick Huurdeman, hartstikke aardig jong. Kan ook best wat verkopen, maar volgens mij gebruiken ze hem op een heel verkeerde afdeling. Altijd als ik daar in de winkel kom staat hij met klanten bij de televisies. Terwijl hij juist echt een radiohoofd heeft. Ik vind hem echt zo’n stereotype…

Maar even wat anders: wat vind je van de nieuwe prins van Gendringen dan?

Ik was vooral verrast, ik had mijn geld eigenlijk op Twan Sanders gezet. Die zit ook in de Raad van Elf, hij komt uit Limburg en heeft jarenlang ervaring met carnaval. Maar ja, de keerl heeft een kleine…

En hij is ook net vader geworden…

En Ikea dan, waarom noemen ze die eigenlijk zo?

Volgens mij omdat hij helemaal gek is van Zweden. Ik heb gehoord dat hij daar zelfs zijn nieuwe vriendin op heeft uitgekozen. De keerl is helemaal idolaat van Zweden en nou heeft hij daar ook een meisje ontmoet.

Zweedse?

Nou, alleen als het erg warm is…

Weet je wie het ook snel warm heeft? Onze Gus.

Dat klopt, maar dat is gewoon omdat hij wat gezet is. Daar is ook genoeg over te vertellen. Zullen we volgend jaar de hele buut over Gus doen? Dan heb je in ieder geval de hele avond dikke schik.

En toch vallen de vrouwen massaal voor hem. Weet je dat hij ook een tijdje met Lotte heeft gelopen?

Niet lang genoeg, want hij is nog steeds onmundig zwoar.

Klopt, maar hij is er wel mee bezig hoor. Weet je nog dat hij vorig jaar in een minuut of tien wel 800 calorieën heeft verbrand?

Ja, toen had hij de pizza te lang in de oven laten zitten.

En nu is hij ineens 65 kilo kwijt.

Hoe krijgt hij dat dan voor elkaar?

Cynthia is bij hem weg…

Dan denk ik dat ik daar maar eens achteraan ga, ik wens je nog een fijne avond. Alaaf!

Alaaf!

Geef een reactie